menu Meny

Hvordan velge riktig telt og tilbehør

Det finnes flere typer telt og riktig valg er viktig for en bra tur. Overnatting under åpen himmel er absolutt å anbefale, men noen ganger er ly praktisk – enten for trygghet, varme, privatliv eller rett og slett for komfortens skyld.

Fjellsport.no tilbyr utelukkende telt fra kvalitetsleverandører (Sydvang, Hilleberg, Exped, MSR, Helsport, Black Diamond og mange flere). Dette er produsenter som kjenner til skandinavisk klima og tilbyr produkter som passer til alt fra ekstrem kulde og nedbør til flotte solskinnsnetter.

Det er to hovedkategorier av telt; kuppeltelt og tunneltelt, som har forskjellige fordeler og ulemper

Geodesisk telt (har flere buer som krysser hverandre flere ganger) er her tatt med som kuppeltelt - selv om man naturligvis kan diskutere om dette er en separat telttype.Kuppeltelt

Enten man skal bo i telt sommerstid eller på vinteren kan et kuppeltelt være perfekt for deg. Mange kuppelt er selvstående, altså at man ikke trenger å hverken strekke det ut med barduner eller sette det fast med plugger. Det gjør at telet kan settes opp på svaberg, små trange plasser - ja nesten hvor som helst. At de som regel er vindstabile uansett vindretning er og noe mange setter stor pris på.

Vindstabilt, frittstående og god takhøyde er ofte kjennetegn på kuppeltelt

I et kuppeltelt får man ofte en fin romfølelse da takhøyden ofte er noe høyere enn i tunneltelt og både reg og snø vil renne av takket være konstruksjonen. Om det er fortelt, så er de på kuppeltelt ofte mindre og mange syntes det er enklere kunne komme seg rett inn og ut av teltet.

Utsikt fra soveposen vil ofte og være bedre i kuppeltelt da det ofte er sideinngang på tunneltelt.

Fordeler

 • Tåler mye vind, også fra siden
 • Ofte selvstående, enklere å sette opp på krevende underlag
 • Lite blafring i teltduk
 • God høyde i innerteltet
 • Avrundet form gjør at regn og snø enkelt renner av
 • Krever ofte lite plass for å sette opp

Ulemper

 • Ofte lite eller ingen fortelt
 • Kan være vanskeligere å sette opp enn tunneltelt
 • Kan ofte være tyngre enn tunneltelt
Gå til toppenTunneltelt

At tunneltelt ofte leveres med romslige fortelt blir ofte trukket frem som hovedargumentet for å velge tunneltelt. De er ofte enklere å sette opp enn mange kuppeltelt men krever gjerne mer plass når de skal settes opp og at man strekker de ut med barduner og plugger.

Vekten på tunneltelt er ofte lavere takket være en enklere konstruksjon enn hos kuppeltelt.

Romslige fortelt, enkle å sette opp og lett vekt er ofte kjennetegn på kuppeltelt

Om man setter opp tunnelteltet med kortenden mot vinden vil de ofte oppleves som veldig vindstabile, men er man uheldig å få vinden på langsiden vil teltet kunne oppleves som ustabilt og blafrende.

Fordeler

 • Raskt og enkelt å sette opp
 • Lav vekt i forhold til størrelse
 • Ofte romsligere og større fortelt

Ulemper

 • Avhengig av god bardunering mot vær og vind. Ømfintlig for vind fra siden
 • Kan ha lavere takhøyde
 • Tåler mindre press på duken, eks. snø
 • Krever en del plass for å settes opp
Gå til toppenTarp

Mange sverger til tarp og elsker frihetsfølelsen og kontakten med omgivelsene man ofte kan få med en tarp. En tarp kan ikke erstatte alle elementene ved et klassisk telt, men ofte så trenger man kanskje ikke alle elementene heller.

En tarp kan ofte brukes i supplement med telt og mange syntes det er fint å kunne kombinere en tarps åpne løsning ved å plassere den sammen med et bål. Kano og kajakk årer, skistaver, pinner, trær eller tarpstang gir en rekke muligheter for oppsett og noen velger og å kombinere med meshbokser og eller footprint for ekstra beskyttelse mot mygg eller fuktig bakke.

En tarp kan med noen enkle grep brukes stort sett over alt, hele året

En tarp kan ofte brukes i supplement med telt og mange syntes det er fint å kunne kombinere en tarps åpne løsning ved å plassere den sammen med et bål. Kano og kajakk årer, skistaver, pinner, trær eller tarpstang gir en rekke muligheter for oppsett og noen velger og å kombinere med meshbokser og eller footprint for ekstra beskyttelse mot mygg eller fuktig bakke.

Fordeler

 • Kan settes opp med improviserte eller ingen stenger
 • Lav vekt
 • Gir ofte god utsikt og utsyn
 • Krever ofte lite ekstra, som barduner eller stenger
 • Overlegen ventilasjon
 • Variasjonsmulighet
 • Kan ofte brukes som en sosial samlingsplass
 • Kan enklere kombibneres med bål

Ulemper

 • Krever en stang , trær eller noe annet for å holde den opp
 • Vanskelig å få vindtett fra alle kanter
 • Gir ingen eller lite beskyttelse fra bakken siden det ikke er gulv
Gå til toppen


Tilbehør til telt

Med noen enkle grep og deler kan et telt ofte tilpasses individuelle forhold og behov. Pluggene som leveres med teltet funker ofte fint på en perfekt gresslette, men dårlig i sanda, på snø eller snaufjellet.

Små detaljer som en tørkesnorer og gear loft kan være kjekt om man ønsker å kunne henge ting i taket eller ha et sted å legge teltlykta eller boka tørt og lett tilgjengelig.

Skal man på tur i kalde forhold kan det være ønskelig med en vedovn for oppvarming eller om man skal på tur i varme forhold kan det være perfekt med et innertelt som kun er laget i myggnetting for å kunne ventilere ekstra godt samtidig som småkrypene holdes unna.

Ekstrautstyr vil ofte og øke vekten, men kan være med å løfte turopplevelsen

Å skulle kjøpe noen annen teltpose en den som følger med vil sjelden være nødvendig men en egen pulkpose kan være praktisk om man ferdes i vinterfjellet og ønsker å pakke sammen og sette opp teltet raskere.

Om man setter opp teltet på ekstra fuktig mark eller ønsker å beskytte teltbunnen litt ekstra så kan et footprint være praktisk og skulle uhellet uansett være ute kan et enkelt reperasjonskit til stengene og duken være gull verdt.

Gå til toppen


Gode tips og råd

Antall innganger

Bare en inngang kan bli kronglete når flere personer er på tur sammen, å krabbe over hverandre når man skal ut frister vel ingen. To innganger gjør det både enklere å gå ut og inn av teltet, men også at muligheten for å ha bagasje ett sted og koke mat et annet. Med to innganger øker sannsynligheten for at en av disse ligger i le, når det er kraftig vind.

Antall personer

Teltprodusenter angir hvor mange personer som kan sove i teltet ”komfortabelt”. Komfort er subjektivt og målet angis i forhold til ”normal” kroppsstørrelse. Størrelsen på teltet bør også inkludere faktorer som aktivitet, komfort, størrelse og om du iblant vil invitere ekstra turmedlemmer.

Samtidig spiller vekt en stor rolle: En gruppe på tre personer som flytter mye rundt, bør vurdere plass i teltet opp mot den ekstra vekten ved å gå opp en teltstørrelse. På tur med store telt anbefales det å dele vekten mellom flere personer.

Det finnes ingen regler for en god natts søvn. Vi er alle forskjellige

Vedlikehold av teltet

"Turen er ikke over før teltet er pakket for siste gang - ofte ikke før det har hengt til tørk noen dager først". Selvom man har pakket teltet i strålende sol en varm sommerdag er det ofte viktig å lufte teltet godt en tørr plass før det pakkes ned for lagring. Glidelåser burde kontrolleres og som regel lukkes da det vil kunne forenkle oppsettet på neste tur. Barduner kan byttes ut om de er røket og de fleste små rifter kan enkelt repareres med riktig utstyr. Sjekk at du har nok plugger og at teltet er klart til å settes opp, kanskje er det øs pøs regn eller storm og da ønsker man ikke å komme på at man glemte å reparere eller erstatte deler etter forrige tur.

Vintertelting

Om man knekker koden til vintertelting kan det ofte være både enklere og mer komfortabelt enn telting om sommeren. Er det nok snø har man muligheten til å grave ut ståplass og kjøkken i forteltet og mange opplever at de får bedre utnyttet forteltet på vinterstid. Som regel vil det være enklere å finne flatt underlag, om ikke kan det kanskje lages med snø. Været er som ofte tørt og tilgangen på snø gjør at man alltid har drikkevann lett tilgjengelig.

Gå til toppen

Ord og uttrykk

 • Fortelt: Gangen/Inngangspartiet til teltet. Også kalt vestibyle.
 • Stormmatter: En stormmatte er en stoffklaff langs bakken med en bredde på ca 20-25 cm. Denne kan man legge stein eller snø på for å holde teltet ekstra godt på plass i vind dårlig vær. Mange ønsker å ha stormmatter på vintertelt. Vær imidlertid oppmerksom på at når stormmattene er helt dekket vil teltet bli enda tettere, noe som øker kravene til god lufting og ventilasjon.
 • Doble stangkanaler: Dette er for at man skal kunne få plass til å bruke doble stenger, som kan være fint ved røffe forhold og sterk vind.
 • Snøplugger: Teltplugger som er laget for bruk i snø. Lengre, bredere og tyngre enn vanlige plugger.
 • Enkeltduk: Noen telt har to duker mens andre kun har en. To duker vil ofte ventilere bedre og oppleves tørrere i fuktige forhold.
 • Levegg: Noen velger å bygge en vegg av snø for å beskytte teltet for vind på fjellet. Dette er en egen vitenskap og friluftsmennesker enes sjelden om hvor god effekt det har og hvilken form, høyde og avstand fra teltet som eventuelt er den beste.


Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000