menu Meny

Hvordan velge sovepose

En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen. Dette luftlaget varmes opp av kroppsvarmen og er isolasjonen mellom deg og luften utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på luftlaget.

Husk å velge en sovepose som passer til ditt bruk. Det er forskjell om du skal ligge ute (altså ikke i hytte :) i vinterstormer eller kun på sommeren i finvær. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i – og legg så til en liten sikkerhetsmargin. Alle soveposer du kan kjøpe på Fjellsport.no har temperaturangivelse. Husk at det er forskjell på komforttemperatur for menn og kvinner! Generelt er det litt bedre å være for varm enn for kald, men alt for varm er heller ingen god idé. Selv om det er mulig å lufte ekstra, så er det kanskje smartere å kjøpe en rimelig sommerpose og heller satse på en skikkelig god vinterpose.

Dun eller syntetisk?

Dun er naturmateriale fra gås eller and. De samme underfjærene som gir fuglene den ekstreme isolasjonen blir brukt i soveposer. Dun er varmere, lettere, komprimeres enklere og er mer holdbart. Samtidig mister dun isoleringsevnen når det blir vått og er dyrere enn syntetisk.

Syntetisk stoff er kunstfiber som er fremstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luften og minske vekten. Mesteparten av soveposene som selges i dag er syntetiske. Syntetisk er rimeligere enn dun, mister ikke all isoleringsevne når det blir vått og er bra for allergikere. Samtidig kan ikke syntetisk komprimeres like mye som dun, er noe tyngre, stivere enn dun og legger seg ikke så godt til kroppen. Plusset er at syntetiske fibrer ikke "synker sammen" over tid.

Ytterstoff

Alt stoff i posen må være pustende slik at kondens ikke skaper fuktighet. Noen soveposer har anti-glistoff på undersiden slik at den ikke skal gli av liggeunderlaget. Noen ytterstoff tåler litt vann, men ikke regnskurer. Du kan ha et regntett yttertrekk utenpå posen, men husk på at det må være pustende for å unngå kondens. Et slikt trekk vil øke komforttemperaturen med 5-7 grader.

Komforttemperatur

En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen, varmer dette opp av kroppsvarmen og isolerer deg fra lufta utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på dette luftlaget.

Alle soveposer har en temperaturangivelse. Det som etter Europeisk standard kalles komforttemperatur, er den nedre temperaturgrensa for at ei gjennomsnittlig kvinne skal kunne sove komfortabelt i ei avslappet stilling. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i – og legg til en liten sikkerhetsmargin. Generelt er det bedre å være for varm enn for kald, men å være alt for varm er heller ingen god idé. Selv om det er mulig å lufte ekstra, kan det anbefales å kjøpe en rimelig sommerpose og heller satse på en skikkelig god vinterpose.

Andre viktige momenter ved kjøp av sovepose

  • Sjekk om posen passer dine mål. Personlengde er oppgitt i centimeter, tenk om du ønsker litt ekstra plass.
  • Det er vanlig å regne kroppslengde, pluss 10 – 15 cm.Ajungilak Alpine
  • Høyrehendte vil åpne med venstrehånd (markert med L).
  • Venstrehendte vil åpne med høyrehånd (markert med R).
  • Det finnes enkelte soveposer spesielt for kvinner (annen passform).
  • Det finnes også egne soveposer beregnet for barn.
  • Er det hodehette med strammemuligheter
  • Hva slags liggeunderlag har jeg? Det er mye varme å hente ved å bruke et godt liggeunderlag som isolerer mot bakken. Og ikke minst, mye mer behagelig å sove på.
  • Husk også at en lakenpose i silke eller bomull kan være greit å vurdere dersom man ønsker komforttemperaturen økt med noen grader - dette forenkler også hygienen.

Pakking av soveposer

Rist av posen om den er skitten og tørk den hvis den er fuktig! Når posen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang. Husk også at når du har slått opp teltet bør du rulle ut soveposen slik at den får utfoldet seg til full størelse. Spesielt gjelder dette ved bruk av dun, men også fiberposer bruker også litt tid før de er "klare". En komprimert sovepose isolerer dårligere.

Mulighet for å slå sammen to soveposer

Man kan slå sammen to poser hvis en pose har venstreåpning og en annen høyreåpning. Så lenge to soveposer, en høyre- og en venstreversjon har samme type og størrelse glidelås kan de kobles sammen. Innenfor samme merke er det vanlig at produsenten bruker samme glidelås på alle soveposer, men dobbeltsjekk om du er usikker. Det finnes desverre ingen standard mellom de ulike produsentene, slik at det er ikke garantert at to poser med ulik produsent kan kobles sammen. Verken soveposen eller glidelåsen behøver å være like lange, men det er en fordel at glidelåsene har samme lengde.

Vær oppmerksom på at når to soveposer kobles sammen øker volumet i posen, og nakkelukkingen vil ikke fungere optimalt. Dette gjør at soveposene ikke vil ha de samme temperaturgrensene som når man bruker en enkel pose alene (soveposene vil bli kaldere selv om man deler kroppsvarme). I tillegg vil det bli åpning i hodeenden, slik at man mister mer varme ut av posen.

Oppbevaring av soveposer

Når du kommer hjem fra tur, husk å lufte og tørke posen. Soveposer bør lagres hengende eller liggende ute av trekket. Ikke bruk kompresjonstrekket for oppbevaring. Da synker fibrene sammen mye fortere og den mister isolasjonsevne. Kompresjonstrekkene er til transport. Med enkelte poser følger det med et oppbevaringstrekk som fungerer bedre, men aller helst: lagre posen hengende.

Barn i sovepose

Ajungilak KnøttHusk at det finnes egne soveposer for barn. På disse vil ingen seriøse butikker oppgi temperaturgrenser - barn skal ikke teste grensene for kulde

Se vårt enorme utvalg av soveposerSe alle Tips og råd

Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000