menu Meny

Hvordan velge liggeunderlag

Et liggeunderlag er noe av det viktigste du trenger når du skal sove ute. Det tar imot inntil tre ganger så mye kulde fra bakken som soveposer gjør fra luften omkring. Dette gjør at du med et skikkelig liggeunderlag som isolerer godt ikke nødvendigvis vil ha behov for tunge voluminøse vinterposer med ekstreme temperaturgrenser. Lufttemperaturen i en god snøhule vil for eksempel ikke være noe særlig under 0°C. Derimot kan snøtemperaturen inne i hulen holde seg langt lavere. Du bør derfor velge liggeunderlag etter forventet temperatur i bakken og sovepose etter forventet lufttemperatur. Prinsippet kan også videreføres til andre overnattingssituasjoner som telt eller under åpen himmel.

Fjellsport tilbyr et stort utvalg av liggeunderlag fra kvalitetsmerker som Exped, Therm-a-Rest, Mammut Sea to Summit og mange flere. Tykkelsene varierer fra 1 til 15 cm og har alle isolasjonsgrader. Vi tilbyr også tilbehør som stolkit, kit for dobbeltseng og reparasjonsutstyr for luftmadrasser.

Hva er R-verdi, og hvordan funker det?

R-verdi sier noe om isolasjonsevnen til liggeunderlaget og vil gi deg en indikasjon på hvor mye kulde du vil miste gjennom underlaget enten du sitter eller ligger på det.
Tykkelse alene vil ikke være noen indikator på R-verdi, ei heller om underlaget er fylt med et isolasjonsmateriale. De fleste produsenter i dag er flinke til å oppgi R-verdi på sine produkter,¨.
Kort oppsummert kan man si at jo høyere R-verdi, desto bedre isolasjon. Skal du overnatte ute vinterstid bør du har et 4-sesongs liggeunderlag med en R-verdi på minst 4,5. Til varmt sommerbruk klarer man seg med et langt lavere tall. R-verdi kan enkelt plusses på hverandre, så om du legger to underlag med R-verdi på 3.0 oppå hverandre så vil man ende med et underlag med r-verdi på 6.

Du bør derfor velge liggeunderlag etter forventet temperatur i bakken og sovepose etter forventet lufttemperatur.

Liggeunderlag til hengekøye

Utover selve hengekøyen så vil et liggeunderlag ofte øke komforten betraktelig om du planlegger å overnatte. De fleste vil foretrekke liggeunderlag med langsgående kanaler eller eggeskallmønster da de vil holde passformen bedre gjennom natten. De finnes og egne liggeunderlag som er designet for bruk i hengekøyer om man planlegger å sove mye i hengekøye.
Noen produsenter tilbyr og hengekøyer som allerede er isolerte eller trekk man kan sette på utsiden av hengekøyen.

Liggeunderlag med lukkede celler

Liggeunderlag med lukkede celler er lette, slitesterke og isolerer godt i forhold til tykkelsen. De kan legges direkte pp snø, steiner eller tornekratt om det skulle våre, og er ikke så sårbare for gnistsprut fra leirbålet. Lukkede celler tiltrekker seg lite fuktighet og er motstandsdyktig mot mugg og råte. Et og annet hull vil det bli med tiden, men underlaget er fult ut brukelig likevel og velges ofte pga. vekt og enkelhet fremfor komforten som ikke er av den beste. På vintertid anbefales det å legge 2 eller flere underlag over hverandre for å få tilstrekkelig isolasjon avhengig av liggeunderlagenes tykkelse og temperaturen i bakken. En kombinasjon med luftmadrass er også å anbefale både for beskyttelse av luftmadrassen og den totale komforten.

Mammut Alpine Mat Exp

Fordeler

 • Lav vekt
 • Vannavvisende
 • God isolasjonsevne i forhold til vekt og tykkelse
 • Kan brukes uansett vegetasjonsforhold

Ulemper

 • Mindre komfortabelt
 • Stort pakkvolum

Selvoppblåsbare liggeunderlag

Selvoppblåsbare liggeunderlag er bygget opp av skumplast med åpne celler som er pakket inn i et lufttett trekk. De er enkle i bruk da du kun trenger å rulle de ut, åpne ventilen og vente par minutter. Når du er klar til å hoppe i soveposen, stenger du ventilen og legger deg til rette. De fleste selvoppblåsbare liggeunderlagene er 2-5cm tykke og finnes med ulike grader av isolasjon. På kalde vinterdager kan selvoppblåsbare liggeunderlag trenge litt ekstra blåsehjelp for å oppnå full tykkelse. Ulempen med dette er at de åpne cellene utsettes for fuktig luft, noe som kan gi grobunn for mugg og råte. Tørking av underlaget er derfor viktig etter bruk.

Therm_a_Rest_Pro_Lite_Plus_I

Fordeler og ulemper

 • God komfort
 • Lavt pakkvolum
 • Enkel utpakking
 • Vanntett yttertrekk

Ulemper

 • Tar noe tid å pakke ned
 • Kan punktere (ta med reparasjons kit)
 • Fyller seg ikke alltid tilstrekkelig i kaldt vær
 • Utsatt for innvendig mugg og råte

Liggeunderlag med pumpe

De fleste liggeunderlag med pumpe er tykke og er dermed svert komfortable. De kan bidra til å utjevne en ellers småkupert leirplass der kongler, røtter og småstein knapt merkes dersom tykkelsen er 5 cm og oppover. Med pumpen bestemmer du selv hvor hardt liggeunderlaget skal være. Flere av de avanserte modellene er laget slik at den eksterne pumpen er en del av pakkbaggen som du også kan bruke som hodepute. Det finnes også liggeunderlag med integrert pumpe i selve underlaget. En annen fordel med pumpene er at de ikke tilfører fukt inn i liggeunderlaget. Underlag med pumpe er derfor mindre utsatt for mugg- og råtedannelse.

Uisolerte pumpeunderlag har kun luft som fyllmasse. Disse liggeunderlagene er lette, har lavt pakkvolum og god komfort, men egner seg kun for sommerbruk.

Syntetisk isolerte pumpeunderlag har en kanalkonstruksjon som er fylt med syntetisk isolasjonsmateriale. De isolerer godt, har god komfort og lavt pakkvolum, men høyere egenvekt.

Dunisolerte pumpeunderlag er bygget på samme prinsipp som de syntetisk isolerte underlagene, men har dunfylte kanaler i stede for syntetisk fôr. De isolerer svert godt, har god komfort og lavt pakkvolum. Vekten er også noe lavere enn tilsvarende syntetisk isolerte underlag.

Exped_DownMat_9_LW

Fordeler

 • Svært god komfort
 • Utjevner små humper i terrenget
 • Lavt pakkvolum
 • Mindre utsatt for kondens, mugg og råte

Ulemper

 • Tar noe tid å pakke opp og ned
 • Kan punktere (ta med reparasjons kit)
 • Veier ofte mer enn andre liggeunderlag

Andre typer liggeunderlag

Alternativer til vanlige liggeunderlag er feltsenger og eventuelt reinskinn som er behandlet for utendørs bruk. Feltsengene er stort sett beregnet for basecamping mens reinskinn kan være svert behagelig på vinterturer der vekt ikke er førsteprioritet.

Klar for å velge liggeunderlag? Se utvalget her.Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000