menu Meny

Hvordan velge riktig turkjøkken og kokeapparat

Når man skal lage mat på tur, er det viktig å velge riktig brensel. De ulike typene brensel har forskjellige fordeler og ulemper, og brukes på ulike turbrennere (kokeapparater).

Gass

Et kokeapparat som går på gass, er ofte en brenner med lav vekt og høy effekt. Gass er et av de mest effektive brennstoffene vi har og brenner med høy effekt. Det tar ca 3-4 minutter å varme 1 liter vann med gass - avhengig naturligvis av temperatur, vind m.m. Gass soter minimalt og gir høy effekt også i forhold til vekt. Gassapparatene er ofte svært enkle i bruk og enkle å vedlikeholde.

Gassen leveres på engangsbokser i forskjellige størrelser, fra 100 gram til 500 gram. Vi anbefaler ofte bokser i mellom, på f.eks. 250 gram. En slik boks brenner i ca. 1 time på 3.000 watt.

Anbefales for de aller fleste, hovedsakelig for bruk på vår, sommer og høst

Husk at gass er som rødsprit og krever en viss temperatur for å brenne godt. Gassen kan bli "sørpete” når temperaturen er lavere enn minus 5 grader. For å få effekt må man da varme opp gassen, for eksempel ved å tre en ullsokk utenpå gassboksen eller legge den i soveposen.

Noe gass er laget for å tåle vinterkulde betydelig bedre, dette kalles ofte vintergass. Denne gassen presterer vesentlig bedre i minusgrader men kan helt fint brukes også om sommeren.

  • Fordeler: Enkelt å bruke, lav vekt og høy effekt. Brenner rent uten å sote og tar lite plass.
  • Ulemper: Passer dårlig på vinteren. Kan være vanskelig å få tak i utenlands.

Multifuel

Et kokeapparat som brenner på bensin, parafin og lampeolje kalles et multifuel-apparat. Dette er de mest allsidige brennerne som finnes. Alle brenselstypene gir høy effekt og vil brenne godt i stort sett alle temperaturer. Effekten er omtrent lik som for gass (ca 3.000 watt) og det tar dermed like lang tid å varme opp 1 liter vann - ca 3-4 minutter avhengig av temperatur, vind m.m. Enkelte multifuel-brennere kan også bruke gass, da gjelder naturligvis fordelene og ulempene som er beskrevet for gassbrennere.

I motsetning til gass er drivstoffet her flytende og må omdannes til gass før det kan brennes. Kokeapparatet sørger for omdannelsen og er normalt utstyrt med en ekstern tank som har en pumpe. Ved å pumpe opp et trykk i flasken/tanken så videreføres drivstoffet inn i apparatet via en drivstoffslange. I kokeapparatet blir drivstoffet presset igjennom en trang dyse, men først må apparatet forvarmes i underkant av et minutt. Dette bruker man tennpasta til som er et brennbart materialet. Så åpnes ventilen og slipper til drivstoffet som nå er under trykk. Når drivstoffet blir presset igjennom dysen blir det omdannet til gass og kokeapparatet starter å brenne. Et multifuel-apparat fungerer også i svært kalde temperaturer. Selv om prosessen kan høres komplisert ut, fungerer det enkelt etter et par gangers prøving.

Anbefales for bruk hele året

Om man bruker rensede produkter som lampeolje og renset bensin/miljøoktan vil man oppleve mindre sot og et renere apparat. Ved mye sot i dysen, må man huske å rense denne med det medfølgende verktøyet. Husk å gjøre dette regelmessig for å unngå koksing (hard sot). Husk også at flytende brensel ikke bør oppbevares i flaskene de blir levert i, de tåler ikke hard håndtering noe godt. Hell heller innholdet over i mer holdbare flasker. Fjellsport selger naturligvis disse også.

  • Fordel: Allsidige kokeapparater som fungerer under alle forhold. Driftssikre med høy effekt, tar lite plass og vekt.
  • Ulemper: Er vanskeligere i bruk for nybegynnere. Ulike ulemper avhengig av hvilken type væske man bruker (eks. parafin kan sote en del, bensin er eksplosivt).

Sprit (rødsprit)

Ingen mekaniske deler, eksterne drivstofftanker og er dermed et enkelt kokeapparat. Fungerer ved at man heller rødspriten i en "kopp" og tenner på. Spriten vil da brenne som en oljelampe (bare med større flamme). Rødsprit brenner bra ved temperatur varmere enn minus 5 grader. Dette er ikke en egnet løsning for kalde vinterturer.

Anbefales for nybegynnere som skal på helgeturer i skog og mark. Passer for vår, sommer og høst

Husk også at fordi sprit brenner uten trykk, så gir det noe lav effekt (7-800 watt). Det tar dermed noe mer tid å varme opp væske, en liter vann tar ca 15 minutter. Derfor må man beregne relativt store mengder sprit for lengre turer.

  • Fordeler: Enkle og krever lite forkunnskap. Relativt miljøvennlig, fremstilt av fornybare ressurser.
  • Ulemper: Noe lav effekt krever mye drivstoff på lengre turer. Passer ikke under kalde forhold. Soter, om man ikke velger sotfrie alternativ.

Riktig valg av brensel og brenner kan være avgjørende for at man får en god opplevelse - og ikke minst god mat :-) Ellers er det naturligvis mulig å bruke ved som brensel når dette er lov. Koselig er det også…

Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000