menu Meny

Hvordan behandle sko og fjellstøvler best mulig

Om man tar godt vare på sko og fjellstøvlene, blir de mer komfortable å ha på seg – og de varer lenger. Det er altså både behagelig og lønnsomt å ta godt vare på fottøyet sitt.

Underveis på tur

 • Ta av støvlene, ta ut sålene og la støvlene tørke når det er pause. Dette er både bra for blodsirkulasjonen og for bena.
 • Om mulig så la gjerne også strømpene tørke mens du raster, så blir det mindre fukt i støvlene. Tørre strømper forebygger også gnagsår.
 • Husk å sjekk skolissene, det er lurt å ha et ekstra par lisser i sekken.
 • Prøv å unngå at vann kommer inn i støvlene via buksebeina. Bruk gjerne gamasjer eller snør buksene rundt ankelen.
 • Unngå bomullsokker i jakt- og fjellstøvler. Bomull holder på fuktighet og gir raskt gnagsår. Bruk sokker med fukttransporterende materialer.
 • Snør ikke støvlene for stramt over vristen. Dette vill redusere blodomløpet i foten. Mange jakt- og fjellstøvler har en låsekrok som muliggjør å stramme bedre rundt ankelen enn over vristen.

Se vårt utvalg av gnagsårbeskyttelse og vårt utvalg av innleggssåler.

Ved lengre stopp/overnatting på tur

Alle disse tipsene gjelder naturligvis bare om det er praktisk mulig:

 • Vask støvlene i kaldt/lunkent vann, bruk børste om de er svært møkkete.
 • Tørk støvlene på en luftig plass - unngå sterkt solskinn eller for nære ovn eller peis. Lær blir fort stivt og sprekker ved for sterk temperatur. Ta også ut og tørk sålene.
 • På lengre turer kan det være fornuftig å smøre inn støvlene med impregnering eller skokrem/voks ofte – gjerne hver dag. Støvlene bør være så rene og tørre som mulig når dette gjøres.

Vedlikehold etter turen

 • Vask støvlene i lunkent vann og bruk børste hvis de er svært møkkete.
 • La støvlene tørke i romtemperatur. Ta også ut og tørk innersålene.
 • Fyll skotuppen innvendig med avispapir eller ”foot trees”, slik at de holder fasongen under tørking.
 • Når støvlene er tørre behandler du dem med skokrem, voks eller olje, siden sprayer du dem med impregnering som støter bort smuss og vann. La støvlene tørke etter behandlingen.
 • Oppbevar støvlene på et tørt og ikke for varmt sted. 

Vedlikehold av forskjellige lærmaterialer

Hvis en lærstøvel forblir ubehandlet over lang tid og den samtidig har vært våt gjentatte ganger, så vil læret etterhvert begynne å tørke. Når lær blir tørt, har det en tendens til å trekke seg sammen. Det vil før eller senere resultere i sprekkdannelser.

Fjellstøvler og sko lages både av kunstmaterialer og lær (skinn), både i kombinasjoner eller med bare det ene. I tillegg finnes det flere ulike typer og kvaliteter lær:

Nubuck lær

— Lær hvor utsiden er slipt med sand for å få et matt utseende

Nubuck lær er slipet/børstet opp for å gi læret bedre pustegenskaper, samt at småskader ikke synes like godt. Det finnes spesielle børster til å rufse opp Nubuck-lær med. Før dette bruker man en flytende impregnering. Smøres Nubuck-lær med voks vil dette med tiden se mer ut som og fungere som glatt lær.

Glatt lær (fullær)

— Lær som brukes med utsiden ut

Bruk gjerne voks for å impregnere glatt lær, eller en sprayimpregnering. Husk også å bruke skokrem jevnlig.

Spaltlær

— Produsert av det læret som blir skåret vekk fra baksiden av det glatte læret

Den rimeligste lærkvaliteten, men fungerer fint til mange typer sko og støvler, blant annet trekkingsko/tursko, lette fjellsko. Spaltlær puster bra, er lett i vekt og mykere. Bruk  impregneringsspray på fottøy laget av spaltlær og tekstil – eller et middel beregnet for semsket skinn/nubuck. Er støvelen kun i spaltlær kan voks brukes, men vær obs på at læret da vil miste de gode pusteegenskapene og utseendet.

Reversert lær

— Lær som brukes med kjøttsiden ut

Brukes for å få en mest mulig vanntett støvel – uavhengig av Gore-Tex. Finnes bl.a. på kraftige støvler beregnet for bruk med stegjern. Behandles som semsket skinn, bruk gjerne silikonholdig impregnering.

Se vårt store utvalg av produkter for skopleie her

GORE-TEX

Alle disse typene lær eller kunstmaterialer kan kombineres med Gore-Tex. Gore-Tex er ikke selve materialet i støvelen, men en membran som ligger på innsiden av læret/kunstmaterialet for å gi støvelen ekstra motstandsdyktighet mot fuktighet. Denne membranen hindrer vann å trenge inn i støvelen, samtidig som den ikke hindrer at fukt kommer ut av støvelen. Gore-Tex ligger altså mellom ytterstoffet og foret.

For å avlaste Gore-Tex membranen litt, må man sørge for at yttermaterialet er mest mulig vannavvisende og at det holder seg mykt og smidig.

For at Gore-Tex skal kunne fungere riktig og puste godt er det viktig å vaske skoen innvendig innimellom. Dette gjøres ved å fylle støvlene med lunkent vann og la det stå en stund. Fyll etter og rist støvlene godt med vann i.

Se også våre tips for å handle fottøy på nettet her.Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000