menu Meny

Hvordan velge riktig type snowboard og utstyr til ditt bruk

Enten du befinner deg i preppede løyper eller langt til fjells etter å ha jobbet deg til toppen selv, er det få ting som slår gleden av å kunne sette gode snowboardsvinger nedover et vinterkledd landskap

Det er to hovedkategorier av snowboard; splitboard, som kan deles i to langs midten for å kunne brukes som ski for topptur med feller og solidboard, som er mer tradisjonelle snowboard, laget hovedsakelig for heisbasert kjøring eller toppturer med truger. Begge typene har forskjellige fordeler og ulemper.

Fjellsport.no tilbyr begge variantene og tilhørende utstyr. Husk at skal du på topptur med splitboard så trenger du egne bindinger til dette. Eventuelt truger om du går topptur med solidboard.

Generelt

Det finnes ingen fasit for hvilke brett som er best for deg. Alt spiller inn. Høyde, vekt, muskulatur, kjøremåte, preferanser...You name it!

Det generelle regelen er at et brett skal være 15 til 20 centimeter lavere enn kroppslengden din. Da en der du ofte på et punkt ofte mellom hake og nesetipp

Til hopping, pipe, rails og parkkjøring velger man ofte et noe kortere brett, i tillegg så foretrekker mange brett som er symmetriske for å enklere kunne kjøre både switch og regular. Bindingene monteres som regel mer sentrert på midten av brettet og brettet vil ofte ha noe mykere egenskaper for å være mer lekent på hardere underlag og gi en bedre pop

Skal man derimot hovedsakelig holde seg i preppede løyper og skianlegg velger man ofte et noe lengre brett, som og er stivere, for å få en økt fartsstabilitet og kjørestyrke på variert underlag. Et typisk bakke-brett er ofte asymmetrisk med en lengre nose og kortere tail, da bindingene som regel monteres like bak senter, da man heller ikke kjører så mye switch med disse brettene.

Ønsker man et brett for kjøring hovedsakelig i løssnø og utenfor løypene, så er det ofte mykere brett med den samme asymmetriske utformingen som på bakkebrett og bindingene monteres ofte enda lengre bak midten. Fishtail umuliggjør switch kjøring, men vil gi deg suverene egenskaper når det kommer til flyt, svingradius og kontroll i løssnøen

Splitboard

Et snowboard som kan deles i to, på langs og som kan, i kombinasjon med tilpassede bindinger brukes som ski for å kunne gåes med på topptur.

Splitboard muliggjør for snowboardere å la trugene ligge igjen hjemme, å heller bevege seg i fjellet med "ski på bena". På toppen kan man med enkle grep, selv sette delene sammen igjen for å få gleden av et komplett snowboard for nedkjøringen.

Et splitboard krever egne bindinger som er laget for å kunne gå med, i tillegg kreves det egne feller akkurat som på ski. Torsjonsstivheten i brettet blir ofte noe svakere på grunn av split- funksjonen og vil kunne prestere svakere på hardt og isete underlag.

Solidboard

Et brett som ikke kan deles i to. Ofte mer egnet for bakkekjøring eller for de som ønsker å gå topptur med truger

Solidbrett velges av deg som hovedsakelig skal tilbringe dagene i preparerte løyper eller som stiller strenge krav til kjøreegenskapene også på topptur og er villig til å heller bære brettet på sekken, kanskje med truger på beina.

Solidboard stiller ikke like strenge krav til valg av binding, og er ofte bedre egnet for de som søker fart og hardt underlag. Skal man bruke brettet i parken, er solidboard å anbefale.

Snowboardbindinger

Snowboardbindinger kommer i en rekke varianter størrelser og prisklasser. Noen er laget spesielt for å passe med splitboard og brukes til topptur, mens andre er laget mer for parkkjøring og skibakken. Man må være påpasselig om man skal kjøpe seg tilleggsutstyr som helløftere eller skarejern, å påse at dette er kompatibelt med bindingene man skal bruke de sammen med. Dame- og herrespesifike bindinger vil kun være forskjellige når man ser på størrelse, design og utseende, ikke med tanke på tekniske egenskaper.

Det er i parken, ved hopping og triksing at man tydeligst vil merke forskjellen på om bindingen er laget for denne type bruk eller for topptur da en parkbinding ofte vil ha dempende egenskaper i sålen og en mykere fleks i helkappen. Om du hovedsakelig ønsker å bruke bindingene til kjøring i eller utenfor løypene, så ønsker man heller en binding med mindre fleks i helkappen og det vil ikke være det samme behovet for demping i sålen.

Truger

Truger er praktisk om man har et solidboard og ikke ønsker å måtte vase seg gjennom snø til knærne om man er på topptur. Moderne truger er dessuten lette og enkle å feste på utsiden av sekken.

De fleste truger i dag produseres med brodder som vil gi deg feste om du går på hardt og isete underlag.

Staver

Om du går på topptur, enten det er med splitboard eller truger, så trenger du et par staver. De fleste velger staver som kan kollapses nok til at de får plass i sekken på vei ned. Tre-delte teleskopstaver er populære, og litt store trinser er kjekt om du skal oppsøke dypsnøen.

Ord og uttrykk

 • Splitboard: Brett som kan deles i to, langs midten.
 • Solidboard: Brett so ikke kan deles i to.
 • Switch: Kjøring med den normalt bakre foten fremst.
 • Skarejern:Hjelpemiddel som gjør det enklere å bevege seg på is eller hardt underlag. Også kaldt crampons eller stegjern.
 • Pucks: Festeanordning som skrues fast i brettet, som bindingene festes på.
 • Helløfter: Hjelpemiddel for enklere å gå i bratt motbakke.
 • Camber: Det tradisjonelle spennet på snowboard, hvor du må "trykke" brettet ned i bakken
 • Early rise: Tuppen av brettet er lengre og tuppen løftes tidligere, også kjent som lite rocker.
 • Reversed camber: Motsatt av tradisjonell camber. Hele brettet har en bueform, nærliggende til full rocker.
 • Taper: Det bredeste punktet, helt ute på tuppen, er flyttet nærmere midten av brettet.
 • Kjernemateriale: Brett blir laget med veldig mange forskjellige materialer og det er kan være viktig å være bevisst på dette når man velger brett. Dette avgjør vekt, stivhet, slitestyrke og lignende.
 • Svingradius: Dette avgjør hvor svingvillig brettet ditt vil være og hvor lett håndterlig brettet blir
 • Sandwich: En type konstruksjon der brettet er laget med et stivt bunnlag og en flat topp med egne sidevegger.
 • Fishtail: Brettet tail er utformet på en måte som gir gode egenskaper i løssnø men som gjør det umulig å kjøre switch.


Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000