menu Meny

Forklaring av tekniske forkortelser og uttrykk innen friluftsliv

Går du surr i jungelen av alle tekniske forkortelser og merkelige ord? Da er du ikke alene! Det finnes utrolig mange måter å måle ting på, hvert eneste produkt har viktige egenskaper som må vektlegges for at produktet skal yte sitt maksimale og for at du skal bli fornøyd. Vi i Fjellsport er veldig opptatt av at du som kunde skal være bevisst på dette, og ikke minst forstå hva alle disse forkortelsene og ordene betyr. Her har vi samlet noen forkortelser og uttrykk som blir ofte bruk, som vi føler fortjener en forklaring. Dersom du savner noe, som du synes vi kan ta et ”dypdykk” i, kontakt oss gjerne!

Hva er IPX og hva forteller den oss?

IPX er en vurdering av hvor støv- og vanntett et produkt er. IPX går også under flere betegnelser som ”kapslingsgrad”, ”tetthetsgrad”, ”IP-klasse” og ”IP-klassifisering”. IP er en forkortelse for International Protection Marking eller Ingress Protection Marking, og er selve vurderingen/hoved betegnelsen. IP er etterfulgt av to nummer som forteller oss mer om vurderingen. Det første tallet viser oss støvtettheten, men dette er sjeldent med i testen og erstattes derfor med ”X” i de fleste tilfeller. Det andre tallet viser vanntettheten til produktet, og varierer fra 0 til 8.

 • IPX0 – Dette betyr at produktet ikke er vanntett i det hele tatt. Du kan tenke deg hva som skjer med papir når det blir vått. Alt blir ødelagt.
 • IPX1 – Dette vil beskytte et produkt mot noen få vanndråper som drypper vertikalt rett ned på enheten. Dette er altså ikke i nærheten av vanntett.
 • IPX2 –  Dette vil beskytte produktet mot noen få vanndråper som drypper rett ned når produktet er skråstilt opptil og tilogmed 15° vinkel.
 • IPX3 – Nå nærmer vi oss noe. Produktet tåler sprut fra en 60° vinkel.
 • IPX4 – Beskytter produktet mot sprutende vann fra alle kanter. Nå kan du sakte men sikkert slappe av og la elementene utfordre produktet ditt.
 • IPX5 – Dette vil beskytte produktet ditt mot en direkte vannstråle fra alle kanter. Eksempelvis når vannkrigen med hageslangen bryter ut midt på dagen.
 • IPX6 – Beskytter produktet ditt mot kraftige vannstråler fra alle kanter. Så hvis du har montert luftkompressor og nytt endestykke på høytrykkspyleren din, vil produktet fortsatt tåle dette. Alt etter dette er vanntett.
 • IPX7 – Med denne vurderingen, overlever produktet i vann på 1 meters dyp. Produktet er vanntett, og vil fungere fint etter et kortvarig dykk.
 • IPX8 – En svært høy vurdering, som beskytter produktet fra vann på x meters dyp. Dette er for tingene du vil bruke i bunn av svømmebassenget og oppi jacuzzien. Vil fungere fint etter varige dykk i vann.

 • Hva er lumen og hvordan måles det?

  Lumen er en enhet som måler hvor mye lys en lyskilde avgir. Lumen kan beskrives som lysstyrken på en hodelykt eller lampe. I vanlige glødelamper blir lysstyrken angitt i lyspærens forbruk, typisk 40 Watt, som kan sies å tilsvare ca 400 Lumen. Dette kan være en god huskeregel for tradisjonelle pærer, men i nyere lamper som sparepærer, Halogen og LED er lyskilden mer effektiv og ressursbesparende, hvilket også gir et sterkere lys. En vanlig lyspære med høy lumen vil kunne avgi mye lys over et stort område, mens i en hodelykt med samme antall lumen vil lyset være mer konsentrert og retningsbestemt.


  Hva betyr vannsøyle?

  Vannsøyle brukes for å måle hvor mye vann et materiale tåler før vannet i søylen trenger gjennom materialet, dette være seg jakker, bukser, telt, tarp etc. Målingen av vannsøyle foretar seg hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Ofte kan det være forvirrende å forstå seg på hva som er vanntett og hva som er vannavvisende. En vannsøyle på over 3000mm regnes normalt som vanntett. Dette varierer også mellom hvilke typer produkter det gjelder. En jakke vil ikke regnes som vanntett før den har en vannsøyle på 10 000mm, mens et telt vil kunne holde vannet ute med kun 1500mm.


  Hva er R-verdi i et liggeunderlag?

  God isolasjonsevne betyr høy r-verdi. Skalaen på r-verdi går oftest fra 0-10, der 0-3 vil være beregnet for bruk på vår, sommer, høst og liggeunderlag med r-verdi over 4,5 anbefales til vinterbruk. R-verdien forteller oss noe om isolasjonsevnen fra bakken Når du skal overnatte utendørs i kaldere perioder er det derfor viktig med det godt liggeunderlag med en god r-verdi. Varmetapet fra kroppen til bakken vil bli vesentlig dersom du ligger på et dårlig liggeunderlag, da er det ubetydelig hvor varm og godt isolert sovepose du har.  Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000