menu Meny

Hvordan velge riktig fluefiskeutstyr

Å lage en fullstendig og komplett guide for fluefiskeutstyr som passer for alle fluefiskere, vil være en umulig oppgave. Det finnes like mange meninger om valg av flue, stang, line og annet utstyr som det finnes fisk i elva. Om det faktisk finnes flaks og uflaks blant fiskere vites ikke. Fiskelykke er ofte et begrep man kaster fra seg når en mindre erfaren fisker får fisk. Her forsøker vi å gi deg en enkel inføring og veiledning i hvordan du skal finne frem i jungelen av utstyr.

Vi forsøker å holde oss oppdaterte på utstyr og produkter i vårt sortiment, men det vil alltids være utstyr som kanskje avviker fra denne guiden og merker kan selvfølgelig og ha forskjellige definisjoner på klasifiseringer og bruksområder.

God tur og skitt fiske!Fluestenger

Du har kanskje holdt øye med en ”real kubbe” stor fisk som står og nyter hverdagen noen meter unna deg. Den aner kanskje fred og ingen fare, og du vet at du kanskje bare har én mulighet til å få til det perfekte kastet. For mange korte kast kan gjøre fisken oppmerksom på deg mens for lange kast kan føre til at fisken ser linen. Roen senker seg, du vet at du har akkurat den perfekte stanga for jobben og nå er det bare om å gjøre å holde nervene i spenn.

En 9’foter med medium flex, oppsatt med klasse 5 vil mest sannsynlig være stanga du ønsker og trenger om du er nybegynner. Dette er kanskje den lengden og klassen som fanger flest fisk rundt om i verden.

Etter hvert er det vanlig med flere stenger

Tenkara stenger går ikke inn under de klassifikasjonene vi vanligvis bruker på fluefiskeutstyr. Tenkara er en tradisjonell japansk form for fiske der snøret er bundet i stangen og ikke i en snelle. Brukes oftest i fjellbekker og etter mindre ørret.

Kasteklasser

AFTM skalaen (American Fishing and Tackle Manufactorers Association) er klassifiseringen som brukes på inndeling av de forskjellige klassene vi finner på fluefiskestenger. Verdiene med tall fra 1 til 12 forteller oss noe om egenskapene og hva slags type fisking den er egnet for. Lave tall er for lettere fiske mens høyere tall er regnet for større, kraftigere fiske.

Utover klasse snakkes det ofte om ”aksjon”. Dette er noe som beskriver hvordan stangen bøyes når du kaster med den. Vi deler aksjon videre inn i tre klasser; toppaksjon, middels aksjon eller dyp/hel aksjon. Dersom de tre forskjellige aksjonene belastes med lik vekt, vil stangen med toppaksjon bøyes minst.

Bruksområde   Lengde (fot)   AFTM klasse 
Lett innland   7-9,5   0-4 
Normalt innland   7,5-10   3-5 
Kraftig Innland, kyst, sjøørret og smålaks   8,5-10   5-8 
Sjøørret og laksefiske   9-16   7-12 

Stanglengder

Lengre stenger lar deg i utgangspunktet kaste lengre og vil samtidig ha større rom for såkalt ”mending”, der man manøvrerer snøret etter at det er på vannet. En kortere stang vil være enklere å manøvrere og vil gi en økt presisjon i kastingen.

Antall deler hadde tidligere en stor påvirkning på stangens egenskaper. Moderne stenger er konstruert på en måte der det har mindre påvirkning enn tidligere ettersom produsentene har måttet komme opp med bedre koblinger da de fleste ønsker seg stenger som kan deles for å enkelt kunne transportere den.

Tohåndsstenger brukes i all hovedsak til laksefiske og enhåndsstang er vanligere å bruke i mindre elver, innsjøer og til kystfiske.

Gå til toppen


Fluesneller

De aller fleste snellene på markedet har en brems. Ved fiske etter større og sterkere fisk vil bremsen være elementær for å kunne holde på og slite ut fisken. Ved fiske etter mindre fisk, for eksempel i innlandet, vil bremsen ha en mye mindre betydning. Snellene deles ofte inn i klasser med samme verdier og betydning vi kjenner fra stengene. Noen produsenter bruker tommer som størrelses indikering av snellestørrelse.

På de fleste sneller er det mulig å veksle mellom å ha sveiven på høyre eller venstre side, men husk at når du har satt på linen så kan du ikke bytte side på sveiven etterpå, I så fall må alt av line tas av snellen. Trommelen finnes i forskjellige størrelser, men generelt vil en trommel med større omkrets gi et mindre snøreminne og derfor gi et rettere og mer ryddig snøre som legger seg på vannet når du fisker. Det vil også gi bedre utveksling under kjøring av fisk/innsveiving. Husk å skyll snellen godt, vedlikehold den og ta godt vare på den, spesielt etter bruk i saltvann – da vil den vare lenge.

Gå til toppen


Flueliner

Har du stang i en AFTM klasse vil det være naturlig å ha både snelle og line i samme klasse. Ved enkelt fiske er snellens hovedfunksjon å oppbevare snøret. Innerst plasseres en såkalt backing som fungerer som et lager av line om du skulle få en fisk som trenger å rase fra seg når den biter. Vanligvis legges det på 50 - 75 meter med backing til ørretfiske, mens til laksefiske kan det gjerne legges på 150 - 250 meter.

Utenpå backingen festes fluesnøre som ofte kan være fra 25 - 30 meter langt. Dette har et ca. 10 meter langt (finnes i en rekke lengder fra 6,5 helt opp til 15 meter) parti i enden som fungerer som vekten til snøret. Dette kalles gjerne for ”klumpen”, og det er den som sørger for at det i det hele tatt er mulig å kaste. Denne klumpen er tapert for å få en fin, rullende bevegelse. Ytterst på fluesnøret festes fortommen. Fortommen er også tapert. Fortommen er som regel en stanglengde lang eller mer, og er tapert på samme måte for å hjelpe med den rullende bevegelsen. Til slutt; ut mot selve fluen er det en syltynn og nærmest usynlig spiss som presenterer selve fluen elegant på vannet.
Oppbygningen av snøre står som regel på esken til fluesnøre eller inne på nettsiden vår.

Det finnes flere meninger og forslag til hva slags line oppsett du burde ha, enn det finnes fluefiskere.

Til tørrflue brukes snører som flyter på overflaten. Snører som synker sakte kalles slow intermidiate, og snører som synker raskt kalles fast intermediate. Sink line er snøret som synker raskest. I tillegg til disse kan du for eksempel ha float line med sink tip.

Til tyngre fiske som for eksempel laks, brukes det ofte synkesnører av mange synkegrader. Disse linene har ofte to eller flere synkegrader i seg. Dette for å kunne enklere løfte linen til overflaten før et nytt kast. Til dette fiske brukes klumpliner fra 9-16,5 meter, hvor selve klumpen er en del med løkker i begge endene for enkelt skifte. Klumpen kobles sammen med skytedelen som enten er av monofil eller i coated utgave med løkke fra 30 - 50 meter.

Gå til toppen


Fluer

Etter et lite dykk i jungelen av stenger, snører og sneller kommer vi frem til det som er selve essensen i fluefiskingen for mange - nettopp fluen. Åtet, imitatoren, luren - selve spydspissen i jakten etter fisken. Mange fisker et helt liv uten å bli klok på hvorfor fisken biter på en bestemt flue den ene dagen mens den andre dagen ikke. Ikke minst hva det er som gjør at fisken velger å skygge unna.

Et gammelt jungelord vil være å bruke elementene rundt deg. Lyset, mørket, fargene, vær og vind kan være en indikator for å lettere kunne imitere naturen. Men, et fasitsvar på hvilken flue du skal bruke til hvilken tid vil nok ikke være mulig å gi.

Fluer kan generelt deles inn i to kategorier: tørr og våt. Den tørre flyter på vannet, mens den våte vil synke og legge seg under vannoverflaten
 • Tørr: Insekter oppe på overflaten.
 • Klekker: Insekter i eller rett under vannfilmen som er i ferd med å bli ferdig insekt.
 • Nymfe: Vannlevende insekter. Tidligere stadier før de blir ferdig insekt.
 • Våtflue: Ikke noe spesielt det imiterer eller er. Mer en atraktor.
 • Streamer: Småfisk/ byttefisk som fluen skal etterligne.
 • Tube: Fluer bygd på rør av plast, messing, kobber, tungsten, aluminium eller annet metall. Normalt sett ikke noe spesielt det skal etterligne.
Gå til toppen


Ord og uttrykk

 • Snøreminne: At snøret krøller seg og legger seg som det lå på snella.
 • Tapering: Snøret blir tynnere og tynnere utover mot enden.
 • Hurtighet stang: Et begrep man ofte bruker på forskjellige stenger. Dette måles på hvor lang tid stanger bruker fra bøyd posisjon tilbake til sin opprinnelige rette posisjon, uten belastning. En hurtig stang krever ofte mindre teknikk og vil ofte være å foretrekke blant nybegynnere.

Forkortelser fluesnører

 • DP: Double Taper.
 • WF: Weight Forward.
 • CT: Casting Taper.
 • WT: Wind Taper.
 • TT: Triangle Taper.
 • LB: Long Belly.
 • SB: Short Belly.
 • ST: Shooting Taper.

Gå til toppen

Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000